luni, 4 martie 2013

CIORBA CU PERISOARE DE PUI SI CARTOFI


Cum se face cea mai gustoasa ciorba de perisoare? Ciorba de perisoare este una dintre ciorbele mele preferate. Reteta se poate adapta in functie de preferinte adica ciorbita poate fi alba adaugand la ea smantana,dupa este si cea din imagini sau rosie cu bulion. 
 Iata o reteta traditionala romaneasca de ciorba de perisoare facuta in casa, cum faceau mama sau bunica pe vremuri.
  
Ingrediente:
Pentru compozitia de perisoare:
* 250g carne tocata de porc
* 50g orez
* 2 linguri ulei
* 1 ou crud
* 1 lingura de faina alba
* Sare, piper, vegeta dupa gust
* patrunjel tocat
Pentru ciorba:
* 1 canita ulei
* verdeturi: morcov, radacina patrunjel, telina, patrunjel verde, praz, patrunjel verde
* 1 ceapa
* 1 cutie de smantana
* 1 ou

Mod de preparare:

Pasul 1
Toate zarzavaturile se curata si se dau pe razatoarea mare sau se taie cubulete cu mana, dupa preferinte. Se pun la calit in ulei intr-o oala mare.
Dupa ce s-au calit se adauga aproximativ 3 litri de apa si se lasa la fiert.

Pasul 2
Pentru perisoare:
Carnea se amesteca cu oul si orezul si o lingura de faina ( orezul nu se spala sa “adere” mai bine) , sare si piper, patrunjel tocat.

Se fac perisoare de marimea unei nuci si se pun cu grija in zeama fierbinte care clocoteste usor ( faceti focul mic cand le puneti si dupa ce ati terminat cu ele puteti sa il mariti ). Perisoarele se adauga in acelasi timp cu zarzavaturile pentru a fierbe la fel.

Pasul 3
Dupa 1 ora probati perisoarele, daca sunt fierte si apoi stingeti focul.

Separat amestecati oul cu smantana si adaugati putin cate putin din zeama fierbinte in castronul in care le-ati amestecat. Turnati amestecul inapoi in ciorba.
Adaugati sare de lamaie, daca doriti un gust usor acrisor sau lasati ciorba sa fie dulce.
Pentru un gust dulce si fin aromat, se poate adauga in amestecul de ou cu smantana cateva fire de marar si leustean tocat.

Atentie! Lasati ciorba deoparte sa se linisteasca din clocot inainte de a adauga amestecul de smantana cu ou, pentru a nu se increti oul.

Asezati ciorba in farfurii si serviti fierbinte.

Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes